LES 4 GRANS CRÒNIQUES CATALANES

 Un passeig per les quatre cròniques medievals catalanes...

Ara toca una mica de literatura. Segurament, us deu sonar l'existència de les quatre grans cròniques medievals catalanes, i si no és així és el moment de conèixer-les. En l'enllaç que teniu a contiuació trobareu molta informació, i molt útil, al voltant d'aquestes quatre obres i els seus autors. Podeu, fins i tot, llegir i escoltar-ne fragaments que us ajudaran a fer-vos a una idea de les característiques i de la personalitat dels reis.


Entrau-hi i passeujau-vos

a) Primer de tot, cal que configureu tota aquesta informació que teniu a l'abast. Per això anirà bé que resoleu el següent qüestionari i, a partir de les respostes, redacteu un breu text expositiu en forma de comentari a l'entrada ACTIVITAT 3 que es troba a la pàgina principal (Què, com i per què).
Qüestionari:
  1. Què és la historiografia?
  2. Què és una crònica? Quin és l’origen?
  3. Quines són les quatre cròniques fonamentals de la historiografia catalana? (Títols, autors, dates)
  4. Quins fets expliquen les quatre cròniques en conjunt? Cita alguns dels més representatius.
  5. Quina és la finalitat d’aquestes quatre Cròniques?
  6. Qui són els protagonistes?
  7. Perquè són fonamentals i una documentació tan valuosa?
b) En segon lloc, només cal que escolliu un dels fragments que us hagi cridat l'atenció i  l'enregistreu com si vosaltres mateixos fossiu els autors, o bé el reescrigueu fent una versió moderna del text en qüestió. El producte final l'afegirem també a l'entrada ACTIVITAT 3.


c) Finalment, i per recapitular tot el que hem descobert, farem servir el bubbl.us, una eina amb la qual es poden crear mapes conceptuals on-line. Aquesta activitat la podeu fer parelles i cada parella només cal que se centri en una de les cròniques (autor, finalitat, característiques i fets més importants). En acabar els mapes, els publicarem al bloc.